Ευγενίδειο Ίδρυμα - Ευγένιος Ευγενίδης

Ευγενίδειο Ίδρυμα – Ευγένιος Ευγενίδης

Η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εθνών εκείνων, που θέλουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
(1953)
Ευγένιος Ευγενίδης
Εθνικός Ευεργέτης

«Ο Ευγένιος Ευγενίδης διέθεσε μέρος της περιουσίας του για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, καθώς ήταν βαθιά του πεποίθηση ότι ο τρόπος για να πάει μπροστά η Ελλάδα μετά τη λαίλαπα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ήταν να αποκτήσει δυνατή παιδεία με την ευρεία έννοια. Έτσι αποφάσισε να βοηθήσει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Συμπαραστάτης αμέριστος, πολύτιμη συνεργάτης και συνεχιστής του έργου του η αδερφή του, Μαριάνθη Σίμου, η οποία έστησε και δημιούργησε όλο αυτό που είναι σήμερα το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Αλλά και ο Νικόλαος Βερνίκος Ευγενίδης, μια σημαντικότατη προσωπικότητα, όπως ήταν, ο οποίος ανέλαβε το ίδρυμα στα πλαίσια της χιλιετίας την οποία διανύουμε.»

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης Πρόεδρος του Ιδρύματος

(Νοέμβριος 2006)   Πενήντα χρόνια δραστηριότητας και δημιουργικής ζωής στους τομείς της τεχνικής παιδείας, της επιστήμης και του πολιτισμού συμπλήρωσε το 2006 το ίδρυμα Ευγενίδου.  
  Ήταν ιδιοφυής επιχειρηματίας, πρότυπο του μεγάλου πατριώτη και άνθρωπος της διαρκούς προσφοράς.  
  Ο Ευγένιος Ευγενίδης συζητώντας με τον τότε πρωθυπουργό, Στρατάρχη Παπάγο, πάνω στο νεότευκτο πλοίο του θα εκφράσει τις ανησυχίες του για την καθυστερημένη ελληνική παιδεία, λέγοντας: «Καλά είναι τα παιδιά μας, Στρατάρχα μου δεν διαθέτουν όμως αξιόλογες τεχνικές γνώσεις και όπως ξέρετε, η τεχνολογία αρχίζει να γίνεται η κινητήριος δύναμις σε παγκόσμιο επίπεδο της ανάπτυξης και της οικονομίας.» Ο Παπάγος τον άκουσε με πολύ προσοχή, παραδέχθηκε την άποψη αυτή του Ευγενίδη και του είπε: «συμφωνώ πλην, όμως, κύριε Ευγενίδη υπάρχουν άλλες πιεστικές προτεραιότητες». Συμφώνησε ο Ευγενίδης ότι υπάρχουν πιεστικές προτεραιότητες ,αλλά παρατήρησε ότι η μόνη και απόλυτη προτεραιότητα για να ζήσει ένα έθνος είναι η παιδεία. Ο Παπάγος του είπε: «και αυτό το αντιλαμβάνομαι, αλλά θα πρέπει να βρούμε πόρους». Ο Ευγενίδης θα μείνει για λίγο σιωπηλός και μετά θα πει: «Δεν ξέρετε Στρατάρχα μου, κάτι μπορεί να γίνει στο μέλλον». Ήταν άραγε η αρχή της ιδέας του ιδρύματος; Μάλλον όχι. Γιατί αυτό το κάτι υπήρχε ήδη κλειδωμένο στο συρτάρι του γραφείου του με τη μορφή μιας διαθήκης. Όπως αποδείχθηκε, όταν μετά από δύο χρόνια πέθανε και άνοιξαν τη διαθήκη του.  
  Το Ευγενίδειο Ίδρυμα αποτελεί μια προσφορά εθνικών διαστάσεων, που ξεκίνησε μεθοδικά από το 1954 και συνεχίζεται σήμερα με κλιμάκωση δραστηριοτήτων, που φέρνουν τη χώρα μας στη διεθνή πρωτοπορία της αναζήτησης και της διάδοσης της σύγχρονης γνώσης. Το ίδρυμα Ευγενίδου είναι προϊόν της μεγαλοφυίας και του πατριωτισμού ενός Έλληνα εφοπλιστή της διασποράς.

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *