Ευθύμιος H. Μητρόπουλος KCMG

Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά, παιδί ναυτιλιακής οικογένειας με τις ρίζες της στο Γαλαξίδι, ηγετικό κέντρο της Ελληνικής Ναυτιλίας του 19ου αιώνα, της εποχής των ιστιοφόρων.

Αφού αποφοίτησε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού του Ασπροπύργου και την Σχολή Λιμενικών Δοκίμων του Πειραιά, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού και, από το 1962, σαν αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Σπούδασε με υποτροφία ναυτιλιακή οικονομία στην Ιταλία και ναυτική τεχνολογία στην Αγγλία.

To 1977 διορίστηκε Κεντρικός Λιμενάρχης Κέρκυρας, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1979, όταν προσελήφθη από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization) στο Λονδίνο. Τον Μάιο του 1992, έγινε Διευθυντής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ και τον Μάιο του 2000, Βοηθός Γενικός Γραμματεύς.

Τον Ιούνιο του 2003, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ για το διάστημα από το 2004 ως το 2008. Τον Νοέμβριο του 2006, η εντολή του ανανεώθηκε για άλλη μια 4ετία, η οποία τερματίστηκε στο τέλος του 2011.

Ο κύριος Μητρόπουλος απεχώρησε από Γενικός Γραμματέας αφού συμπλήρωσε τον μέγιστο επιτρεπτό χρόνο που είναι δύο θητείες . Αναγνωρίστηκε παγκόσμια για την δουλειά του να οδηγήσει τον ΙΜΟ δια μέσου μιας περιόδου πρωτοφανών προκλήσεων, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, η αντιμετώπιση φαινομένων όπως η ναυτική ασφάλεια, το φαινόμενο του θερμοκηπίου από εκπομπές ρύπων και η αναζωπύρωση της πειρατείας στους ωκεανούς- προστέθηκαν στις παραδοσιακές ανησυχίες όπως η ασφάλεια και η εκπαίδευση.

Η ηγεσία του στον Οργανισμό σημαδεύτηκε από τις επίμονες προσπάθειές του υπέρ των ναυτικών και των οικογενειών τους. Ενδεικτικό της προσωπικής του προσφοράς στον τομέα αυτό είναι η ανέγερση Διεθνούς Μνημείου αφιερωμένου στην Γυναίκα του Ναυτικού, το οποίο στήθηκε στην είσοδο του λιμανιού του Γαλαξιδίου.

Ο κύριος Μητρόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας ο οποίος έχει ηγηθεί οργανισμού του συστήματος των Hνωμένων Εθνών. Έχει τύχει πολλαπλών διακρίσεων και τιμών, πλέον πρόσφατα τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας (Grand Cross of Merit) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τον τίτλο του Επίτιμου Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου από την ΑΜ την Βασίλισσα της Αγγλίας.

Τον Νοέμβριο του 2011, η Συνέλευση του ΙΜΟ του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Γενικού Γραμματέα με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2012. Ανάμεσα στις πολυάριθμες προσφορές του που εκτιμήθηκαν από την Συνέλευση δεόντως, αναφορά έγινε στην «αποτελεσματική ηγεσία του, στην σοφή συμβουλευτική του, στην καθαρότητα των οραμάτων και των στόχων του, καθώς επίσης στην δυναμική και επίμονη θέση του για την εξασφάλιση ενότητας μεταξύ των Μελών του Οργανισμού και στην εμπέδωση πνεύματος ναυτικής ασφάλειας, περιβαλλοντικής συνείδησης και εταιρικής ευθύνης σε παγκόσμια κλίμακα».

Η Συνέλευση του ΙΜΟ εξετίμησε ότι, κατά την διάρκεια της θητείας του σημειώθηκε ουσιαστική και συντηρήσιμη μείωση στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στην θάλασσα και στην μόλυνση των θαλασσών από τα πλοία.

«Υπάρχουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο στις οποίες η επαφή με τα πλοία και την θάλασσα χαρακτηρίζεται εξ ίσου από αγάπη για το υγρό στοιχείο και διακεκριμένη επιχειρηματικότητα για τα θαλάσσια έργα και η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια απ’ αυτές», λέει.

«Η ιστορία της Ελλάδας και η ιστορία της ναυτιλίας είναι άρρηκτα συνυφασμένες. Η ναυτοσύνη και η ναυτιλία παραμένουν στο κέντρο της εθνικής μας ταυτότητας σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Στην Ελλάδα η ναυτιλία είναι μέρος της εθνικής μας συνείδησης , είναι στα γονίδια του Έλληνα και αποτελεί ένα εκ των πλέον στέρεων οικοδομημάτων της Ελληνικής κοινωνίας.»

Ο κύριος Μητρόπουλος λέει: «Τόσο ιστορικά καθώς και στους σύγχρονους καιρούς, η Ελλάδα είναι εμποτισμένη στην ναυτιλιακή παράδοση και υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα –ανάμεσα σε οικογενειακές επιχειρήσεις που πηγαίνουν πολλές γενιές πίσω- όπου η ναυτιλία είναι σχεδόν κυριολεκτικά στο αίμα τους. Αυτή είναι οπωσδήποτε η δική μου περίπτωση και είμαι ιδιαίτερα περήφανος γι αυτό.»

Μεταξύ των ασχολιών στην παρούσα φάση της ζωής του, ο κύριος Μητρόπουλος είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος ‘Μαρία Τσάκος’, Πρύτανης του Ναυτικού Πανεπιστημίου του Chennai της Ινδίας και Πάτρων του Διεθνούς Welfare Trust των Ναυτικών.

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση