Μόνιμη, εθελοντική συνεισφορά στο Κράτος από τους ΄Ελληνες Εφοπλιστές

Μόνιμη, εθελοντική συνεισφορά στο Κράτος από τους ΄Ελληνες Εφοπλιστές

Υπεγράφη προχθές από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρο Βενιάμη, το νέο, αορίστου χρόνου, συνυποσχετικό με το οποίο εξασφαλίζονται εγγυημένα 40.000.000€ ετησίως για τα δημόσια ταμεία από την εθελουσία συνεισφορά του ελληνικού εφοπλισμού (κατ’ ελάχιστον, αφού οι υπολογισμοί της Κυβέρνησης την ανεβάζουν στα 75.000.000, με δεδομένο τις, προηγούμενων χρόνων, επιδόσεις να φθάνουν τα 72 εκ.).

Δέσμευση της εφοπλιστικής πλευράς είναι ότι σε περίπτωση που το τελικό ποσό είναι, σε κάποιο έτος, λιγότερο των 40 εκ.,€, πράγμα απίθανο, τότε το ποσό που θα λείπει θα καλύπτεται  με μια σχετική αύξηση του tonnage tax.

Γεγονός είναι ότι, το συνταγματικά καθιερωμένο φορολογικό καθεστώς των πλοίων, παραμένει αμετάβλητο. Και τώρα οι ίδιοι οι Έλληνες εφοπλιστές ως άτομα, επώνυμα, δεσμεύονται -πέραν της ετήσιας φορολογίας (tonnage tax) -σε μια εθελοντική συνεισφορά στο Δημόσιο, χωρίς χρονικό περιορισμό. Στο διηνεκές και όσο υπάρχει η ελληνική ναυτιλία.

Μόνη περίπτωση ακύρωσης του εν λόγω συνυποσχετικού, όποια απόπειρα μονομερούς μεταβολής των όρων του από πλευράς  Κράτους (υπουργείου Οικονομικών)

Πλοιοκτήτες με περισσότερα από 4000 πλοία συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό σχήμα που πλησιάζει το 95% του συνόλου -ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Αν δεν φθάσει στο 100% θα οφείλεται σε κάποιες εταιρίες με ένα πλοίο (κυρίως ξένων) καθώς και κάποιων που εμφανίζονται ως πλοιοκτήτες αλλά δεν έχουν πλέον την ιδιοκτησία.

Το κείμενο της συμφωνίας κατατίθεται, από το υπουργείο Οικονομικών, στη Βουλή και  αναμένεται εντός των προσεχών 2-3 εβδομάδων να γίνει νόμος του Κράτους

 

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *