10.000 χρόνια ιστορίας της ελληνικής ναυτιλίας

Η Nαυτιλία Eλεύθερη

« Ό,τι καλύτερο για τη ναυτιλία» χαρακτήρισε, το μήνυμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης. «Ο πρωθυπουργός είπε αυτό που αισθανόταν για τη ναυτιλία» σημείωσε ο Θ. Βενιάμης και διερωτήθηκε: «τι καλύτερο μπορούσε να ακούσει η ναυτιλία από αυτό;».

Λίγο πριν ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο ρόλο και στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική κοινωνία: «Στο παρελθόν, πέρα από τα ευχολόγια, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έβρισκε την ευκαιρία να κάνει έκκληση για επενδύσεις και να ζητάει από τους εφοπλιστές να συνδράμουν, εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας». Κάλεσε, δε, τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε ένα μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Τελικά η ναυτιλία παραμένει (για μια ακόμη φορά) ασφαλής, είναι εθνική υπόθεση με τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων. Τώρα το διαβεβαιώνει ο Τσίπρας. Μερικές 10ετίες πριν ο Ανδρέας (καιρό πριν κερδίσει τις εκλογές του ΄81, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του προεδρείου της ΕΕΕ, στον τελευταίο όροφο του King George) καθησύχαζε τον Αντώνη Χανδρή ότι «δεν κινδύνευε η ναυτιλία» από το επελαύνον με επαναστατική ορμή ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και τότε και τώρα. Ευτυχώς.

Βέβαια, διαχρονικά από τις διάφορες κυβερνήσεις κάποιοι υπουργοί αλλά -και κυρίως- μικρο-μεσαία στελέχη των κομματικών μηχανισμών, προσπαθούν να περισώσουν την επαναστατική τους τιμή, να διασώσουν τις ριζοσπαστικές τους καταβολές, υπερασπιζόμενοι τα όποια -δήθεν ή όχι- αντικαπιταλιστικά ιδεώδη της νεότητάς τους. Εν τέλει αυτό που καταφέρνουν, συνεπικουρούντων των αισθημάτων φθόνου και ζήλειας που έχουν διαποτίσει την ελληνική κοινωνία αυτοί, οι οπαδοί της «ήσσονος προσπάθειας», είναι να δηλητηριάζουν μια κοινή γνώμη, αδιάφορη μεν, που ενστερνίζεται όμως εύκολα απόψεις του είδους « γιατί ο άλλος να είναι πιο προβεβλημένος, πιο ισχυρός, πλουσιότερος από εμένα;».

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική ναυτιλία επιβιώνει, πρωταγωνιστεί και παραμένει σταθερά, εν πολλοίς σιωπηρός, αρωγός και του κράτους και της κοινωνίας, σ’ όλες τις δυσκολίες, σ’ όλους τους αγώνες.

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *