21ος αιώνας: Το Στίγμα της Ελληνικής Ναυτιλίας

21ος αιώνας: Το Στίγμα της Ελληνικής Ναυτιλίας
Μαρία Βασσάρα, δημοσιογράφος

«Η ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας είναι τόσο παλιά όσο κι η ιστορία της φυλής μας. Σκληρή δουλειά, όραμα, μεγάλο ρίσκο, εγρήγορση κι επιμονή είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ελληνικού εφοπλισμού. Χαρακτηριστικά που έχουν σημαδέψει την μακρά πορεία των ‘Αειναυτών’.»

«Καθημερινά τα πλοία των Ελλήνων μεταφέρουν εκατομμύρια τόνους αγαθών σε στέρεη και υγρή μορφή, από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Στην Ελλάδα όμως, αγνοούμε στη πραγματικότητα τη προσφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία της χώρας, καθώς και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στη ξηρά και στη θάλασσα σήμερα, που έρχεται όμως, από πολύ μακριά.»

«Δέκα χιλιάδες χρόνια αργότερα, τον 20ον αιώνα μ.Χ., οι Αειναύτες, οι απόγονοι δηλαδή αυτών των ηρωικών πρωτοπόρων, θα διαχειρίζονται και θα ταξιδεύουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, δημιουργώντας παράδοση ευημερίας, ελευθερίας και πολιτισμού, σπάνιας διάρκειας και σπάνιας αντοχής. Συνέχεια, χωρίς διακοπή, χωρίς ανάσα, χωρίς κόπωση από γενιά σε γενιά. Αλλά το αντίθετο, με μεγαλύτερο σφρίγος και δημιουργικό δυναμισμό.»

“Αυτοί λοιπόν, είναι οι αρχαίοι και οι σύγχρονοι Αειναύτες για τους οποίους θα μιλήσει η εκπομπή μέσα από το διαχρονικό κατόρθωμα τους: Τη ναυτιλία της εθνικής και παγκόσμιας προσφοράς. Αλλά τι ακριβώς είναι ναυτιλία, κάτω από την οπτική και τη γνώση του σημερινού ανθρώπου;”

Σε εποχή που ο κόσμος όλος, από Ανατολή μέχρι Δύση και από Βορρά μέχρι Νότο, γίνεται ένα, αυτή η δυναμική παρουσία μιας μικρής χώρας στο επίκεντρο της ζωής του πλανήτη, πρέπει να είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Πόσοι όμως το γνωρίζουν ή, πόσοι θα ήθελαν να αναγνωρίσουν τη καίρια εθνική του σημασία;

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *