Οι νέοι και η θάλασσα

Μία ευρεία θεώρηση της έλλειψης ναυτικών και της σταδιοδρομίας στη θάλασσα
(Δεκέμβριος 2007)
Μαρία Βασσάρα, Δημοσιογράφος

Η ιστορία της Ελλάδας είναι εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια συνυφασμένη με τη θάλασσα. Ο Έλληνας ναυτικός, από τη Μινωική εποχή ως τους Βυζαντινούς χρόνους, από τους ναυμάχους του 1821 μέχρι σήμερα, μεταφέρει σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης τη συσσωρευμένη ναυτική του εμπειρία, την ανάδελφη ελληνική ναυτοσύνη. Αυτή που έκανε την ελληνική εμπορική ναυτιλία την μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη.  

  Η ναυτιλία πέτυχε χάρις στο «επιχειρείν» των εφοπλιστών και στην ικανότητα των ελλήνων ναυτικών. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο να απομακρυνθούν οι νέοι από το ναυτικό επάγγελμα. Με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μεγάλη έλλειψη κυρίως ελλήνων αξιωματικών.  
  Για να αντιμετωπίσει κανείς ένα πρόβλημα, πρέπει, κατ’ αρχάς, να γνωρίζει τους λόγους που το προκάλεσαν. Πώς και γιατί φτάσαμε ώστε οι δεκαέξι δημόσιες ναυτικές σχολές, οι γνωστές ως ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, να μην μπορούν σήμερα, εν έτη 2007, να συμπληρώσουν τις θέσεις που προκηρύσσουν; Τί και ποιός φταίει; Οι κοινωνικοί λόγοι μόνο; Το ισχύων εκπαιδευτικό σύστημα; Η πολιτεία; Οι εφοπλιστές με τις καταιγιστικές παραγγελίες νέων πλοίων, χωρίς να υπολογίζουνε το κρίσιμο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού; Η εγγενής δημογραφική αδυναμία μιας χώρας με έντεκα εκατομμύρια κατοίκους, που πρέπει να διαθέτει αξιωματικούς για ένα στόλο διακοσίων εκατομμυρίων τόνων είναι ένας λόγος. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην χώρα μας, ένας δεύτερος. Η έλλειψη ενημέρωσης, ένας ακόμη και όχι αμελητέος.  
  Η έλλειψη μεγαλώνει και θα γίνει εντονότερη με τις υπέρ-παραγγελίες νέων πλοίων εκ μέρους των ελλήνων εφοπλιστών.  
  Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την ανανέωση του ελληνόκτητου στόλου και τις ευνοϊκές συνθήκες για τη ναυτιλία διεθνώς, έχουν σήμερα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στα πλοία. Οι νέοι, που φοιτούν στις Ακαδημίες ναυτικής εκπαίδευσης, για να γίνουν αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο μεν, αλλά προσοδοφόρο μέλλον, με πολλές δυνατότητες.

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση

  • Η Μαρία Βασσάρα είναι απίθανη στις συνεντεύξεις,μου θυμίζει Φρέντυ Γεερμανό.Τα πρωινά του Σαββάτου μαθαίνω και
    συγχρόνως ηρεμώ

  • Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *