Γιάννης Κ. Λύρας

Την απάντηση στην απορία, πως μια μικρή χώρα έχει την πιο μεγάλη ναυτιλία στον Κόσμο, την δίνουν οι Οινούσσες με την «άυλη» σχέση τους με τη Θάλασσα

«Πολλές φορές έχω ερωτηθεί γιατί η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη στον κόσμο. Πώς δηλαδή έχουμε τέτοια επίδοση σ’ αυτό τον τομέα. Και είναι πολύ δύσκολο να δώσει κάποιος εξήγηση που να είναι, τεχνοκρατική ή, με δεδομένα που έχουν να κάνουνε με κεφάλαια ή, τεχνογνωσία ή, οτιδήποτε. Και νομίζω ότι αυτό το νησί οι Οινούσσες εδώ που είμαστε σήμερα, δείχνει ότι υπάρχει κάτι το συμβολικό, κάτι το άυλο, σχέση με τη θάλασσα από τη μία μεριά και επίσης με την παράδοση, δηλαδή ότι περνώντας από τους δρόμους των Οινουσσών, περνάς σπίτια ανθρώπων που δεν ζουν πλέον, αλλά υπήρξαν καραβοκυραίοι, αυτό που λέμε παράδοση, αυτό που λέμε, μνήμη που τρέφει και στις νεότερες γενεές, εφόσον υπάρχει η επαφή.»  

  «Eγώ είμαι τυχερός, διότι παρόλο που γεννήθηκα στην Αγγλία, ο πατέρας μου πολύ νωρίς θεώρησε πως ήταν σημαντικό να έρθουμε εδώ και να νιώσω αυτό το συμβολικό και άυλο πνεύμα, που έχει η παράδοση η ναυτική και έτσι από πολύ μικρός, εξοικειώθηκα με έναν κόσμο ο οποίος είναι όπως λέει και ο Ελύτης, ένας κόσμος Μικρός και Μέγας.»  
  «Είναι ένα κάλεσμα, μια υποχρέωση ότι αφού η θάλασσα τους ευνόησε οφείλουν αυτοί να το υπηρετούν. Να υπηρετούν το συλλογικό.»  
  «Aπό όσο ξέρω και ο προπάππος μου και ο παππούς μου και ενδεχομένως πιο πριν, οι άνθρωποι είχαν με τη θάλασσα μόνο να κάνουν.»

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *