Θαλασσογραφία

Φαινομενολογία των ορατών ή άλλως το να συλλαμβάνεις, την ατμόσφαιρα, τα σύννεφα που τρέχουν, το φως στα πανιά και στα ξάρτια, οι αντανακλάσεις πάνω στα νερά, αυτό το στιγμιαίο, η αρπαγή της φύσης, αυτό πέτυχαν εξαιρετικά οι Έλληνες θαλασσογράφοι.
Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης - Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης

«Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής» τιτλοφορείται ένα Λεύκωμα που εκδόθηκε, με τη συμπαράσταση των φίλων της Εθνικής Πινακοθήκης, και όπως αναφέρει στον πρόλογό του η Διευθύντριά της, Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, «ελλιμενίζει τα ωραιότερα πλεούμενα της ελληνικής ζωγραφικής».

Είναι φυσικό λοιπόν όταν αναγεννιέται η ελληνική ζωγραφική, τον 19ο αιώνα, οι Έλληνες ζωγράφοι να κυτάζουν, να ερευνούν και να εμπνευσθούν από τη θάλασσα.
Την ίδια εποχή ο συνοδοιπόρος του Βολανάκη, ο Ιωάννης Αλταμούρας, προλαβαίνει, πριν πεθάνει στα 26 του από φυματίωση, να δημιουργήσει μερικά μοναδικά έργα.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων ζωγράφων, από την Αναγέννηση της ελληνικής ζωγραφικής ως τις μέρες μας, έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά έργα θαλασσογραφίας, μερικά εξ αυτών να τυγχάνουν της μέγιστης αναγνώρισης και να συγκαταλέγονται στα έργα της παγκόσμιας ζωγραφικής.

Γράψτε ένα σχόλιο ή απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *